Механични и автоматични часовници:
За да приведете в експлоатация Вашия автоматичен часовник, трябва да го навиете докрай. Това обикновено става посредством короната (30-40 оборота са напълно достатъчни). При навиване пружината не може да бъде пренавита тъй като при модерните автоматични часовници тя е защитена посредством плъзгащ съединител. При часовници с ръчно навиване трябва да навивате, докато усетите първото съпротивление.

 

Как да третираме стъклото на нашият часовник:
Минералните стъкла са чувствителни на надраскване. Стъкла от сапфир кристал могат бъдат надраскани само с диамант. За съжаление обаче тези устойчиви на надраскване сапфир кристал стъкла, са и по-чувствителни на удари в сравнение с минералните стъкла.
 

Антирефлексно стъкло:
Антирефлексното покритие е фин слой върху стъклото на часовника, който осигурява перфектна видимост на циферблата, чрез елиминирането на отразената светлина. Това деликатно покритие може да се повреди при триене или контакт с твърди, груби повърхност.
 

Кожени каишки:
Каишките от кожа не бива да имат съприкосновение с влага, сапун и химикали. Само каишки, при които изрично е посочено, че са водоустойчиви (които са от силикон), могат да се почистват под течаща вода. И тук важи правилото да не се използват почистващи средства. В противен случай могат да се появят промени в цвета и контура на каишката.
 

За PVD покритието:
Предимството на PVD (Physical vapor deposition) покритието е, че той е тънък, но твърд слой, устойчив на корозия. Избягвайте контакт с абразивни повърхности.