Как да си изберем часовник в 5 стъпки

Купуването на часовник може да бъде лесно или трудно начинание. За да намерите часовник, който да Ви подхожда, в няколко стъпки watchbox.bg ще Ви помогне да направите правилният избор.

1) Определете бюджета си:
Определянето на ценовият диапазон още в началото ще ограничи досадното търсене и лутане из страниците. Добре е да е ценови диапазон, а не фиксирана цена. В случай, че намерите някои атрактивни модели, които са малко над или под цената която сте определили, това Ви позволява по-голям избор.

2) Изберете стил:
Помислете какъв стил часовник би Ви подхождал най-добре. Зависимост от това дали ще спортувате с него, ще ходите на работа или просто искате да изглеждате добре, това е част от процеса който прави избора Ви по-лесен.

3) Вид механизъм:
Кварцов:
В наши дни близо 90% от произвежданите в света часовници са кварцови. При тях механизмът се захранва от батерия, което позволява изключителна прецизност с минимално изоставане от няколко минути на година. Също така продължителността на живот на батерията е от две до пет години.
Механичен:
Днес механичните часовници са по-точни и разполагат с по-голям резерв от мощност в сравнение с преди. Независимо от това те се нуждаят от редовно навиване – поне веднъж или два пъти дневно. Обикновено изостават с 10 - 30 секунди на ден в зависимост от това как се ползва часовника.
Автоматичен:
Те се захранват от движението на ръката, съхраняват енергия за от 36 до 48 часа и затова изискват постоянно носене. Идентични са с механичните часовници по отношение метода на отмерване на време.

4) Водна защита:
Има някой основни неща, които трябва да знаем за водоустойчивостта на часовника.Всеки часовник има степен на защита от проникване на вода определена от производителя. На всеки часовник, представен в сайта ни има обозначена неговата степен на защита от проникване на вода.
3 АТМ - Най-ниската степен на защита, която предпазва часовника единствено от случайно попадане на водни пръски(дъжд или случайно попадане на капки вода при миене на ръце)
5 АТМ - Подходящ за водни спортове, риболов
10 АТМ – Подходящ за плуване, водни спортове, леководолазна дейност.
20 АТМ – Подходящ за плуване, водни спортове, леко и тежко водолазна дейност.

5) Желани функции:
Казано е, че часовникът си върши работата като Ви показва колко е часа, но може, да искате и някои допълнителни функции, които ще направят спътника Ви още по-полезен. Ето и някои от най-често срещаните функции:
Date – Показва датата от месеца
Chronograph – Хронографът е снабден с допълнителни бутони за управление, позволяващи превключване на специалния механизъм в различни режими: пускане, междинно време, спиране и нулиране. При хронографите циферблатът е специфично разграфен с допълнителни индекси (онези малки кръгчета по циферблата).
GMT – Показва втора часова зона
Power reserve – Показва запазената енергия